Milí kolegovia a žiaci CSŠ,

som rád, že sa môžem ozvať z tohto miesta a napísať pár riadkov o tom kde som a čo tu robím. Momentálne (od 17. augusta) sa nachádzam na ostrove Malta ležiacom južne od Talianska. Zúčastňujem sa metodického kurzu s tematikou CLIL, teda metódy spojenia cudzieho jazyka a tradičného predmetu v jedno. V mojej skupine je celkom 12 učiteľov z takmer celej Európy (Maďarsko, Česko, Taliansko, Poľsko, Španielsko).

Na moje prekvapenie je tu aj veľa ďalších kurzov pre učiteľov, na ktorých je podľa môjho odhadu približne taká stovka učiteľov. Zo Slovenska som tu pravdepodobne sám, pretože som zatiaľ nikoho nenašiel.

Okrem učiteľov sa tu vzdeláva aj veľká skupina tínedžerov, či už vo forme individuálnej výučby alebo tiež menších skupiniek.

Čo sa týka počasia tak je tu každý deň teplota nad 30 stupňov a v noci to neklesá pod dvadsiatku. Aj keď je treba povedať, že vďaka morskému vánku je to teplo trošku iné ako u nás.

Okolie je veľmi pekné, mnohé časti sú ešte stále vo výstavbe, takže pohľad na stavenisko to do istej miery kazí. Pre cudzinca je to pomerne rozporuplné, pretože na jednej strane je tu veľmi veľa krásne upravených prímorských pláži avšak na strane druhej sa človek diví nad tým množstvom odpadkov po kraji cesty a chodníkov, ktoré tam každým dňom pribúdajú a nikoho to netrápi. Zrejme to bude spôsobené tou južanskou ležérnosťou.

Okrem štúdií sme mali možnosť absolvovať aj poznávacie výlety a exkurzie z ktorých spomeniem hlavné mesto Valleta, staroveké kamenné chrámy a podobne. Viac možno prezradí galéria zopár fotografií.

Mám pred sebou ešte jeden týždeň, tak uvidím, čo všetko má tu ešte čaká.

Kurz bol realizovaný a finančne podporený v rámci projektu Erasmus+ s názvom Study, practise, know, číslo zmluvy 2014-1-SK01-KA101-000044.

R. Majzlík